Kategorier
Sport

Konstis – Ett perfekt alternativ till naturlig is

Skridskoåkning är en älskad vintersport som ger både njutning och träning. För att åka skridskor behöver du dock en isyta av hög kvalitet som ger rätt glid och prestanda.

Traditionellt har naturliga isbanor varit det självklara valet, men på senare år har syntetisk is, även känd som konstis, blivit ett alltmer populärt alternativ. I den här artikeln kommer vi att utforska varför konstis är ett utmärkt val för skridskoåkning och dess fördelar jämfört med naturlig is.

Tidigare hade syntetisk is svårt att matcha den höga prestandan och glidet som naturlig is erbjöd. Det var framförallt glidet som var den största utmaningen. Skridskobladet påverkar isens ytskikt när du åker på naturlig is, vilket skapar ett ökat tryck. Detta får isen att smälta ytligt och skapar en tunn vattenfilm som minskar friktionen, vilket möjliggör smidig skridskoåkning. På syntetiska isbanor var man tidigare tvungen att använda en vätska för att uppnå samma glid. Lyckligtvis har moderna syntetiska isprodukter utvecklats och erbjuder nu utmärkt glid utan behov av vätskor.

Mångsidighet och praktisk användning

Konstisbanor är extremt mångsidiga och erbjuder flera fördelar jämfört med naturliga isbanor. De kan användas när det är omöjligt att skapa naturliga isytor på grund av temperaturförhållanden. Dessutom används ishallar med konstis som ett kostnadseffektivt alternativ till traditionella ishallar som kräver dyra kylsystem. Detta gör skridskoåkning mer tillgängligt för en bredare publik.

Konstis är perfekt för både nöjesskridskoåkning och träning. Inomhusinstallationer finns på resorter och nöjesanläggningar, medan nyare utomhusinstallationer blir allt vanligare. När det gäller ishockey används de syntetiska isbanorna oftast för speciell träning, som skytteträning eller målvaktsträning. Dessa banor är vanligtvis mindre, cirka 15 gånger 15 meter, vilket ger en utmärkt plats för att finslipa färdigheterna utan att behöva oroa sig för vädret.